KUHARSKI KOTIČEK
KRATKO IN SLADKO
DOMAČA ČOKOLADA
Sestavine: Čas
priprave:
· 190 g kokosovega masla 19
minut
· 115 g sladkorja v prahu
· 100 g kakava v prahu
· 50 g mleka v prahu
Priprava:
1. V kozici na zmerni temperaturi stopimo kokosovo maslo.
Ko se maslo stopi, kozico odstavimo. V večjo skledo presejemo sladkor v prahu,
kakav in mleko v prahu. Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo.
2. V skledo vlijemo stopljeno kokosovo
maslo in z ročno metlico vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko
čokoladno zmes.
3. Manjši pekač
obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo čokoladno zmes. Enakomerno jo razporedimo po pekaču.
Pekač shranimo v hladilnik za toliko časa, da se čokolada povsem strdi.
KO SMO
LAČNI…
PALAČINKE Z LOSOSOVIM NADEVOM
Sestavine:
- 150 g sirnega namaza
- kisle smetane
- manjša rdeča paprika
- mlada čebulica (beli in zeleni del)
- 150g rezin dimljenega lososa
- ščepec soli
- ščepec mletega belega popra
- 2 žlici olja za peko palačink
Testo:
- mleka
- jajci
- 1 žlica olja
- soli
- moke
- mineralne vode
Priprava:
1 Najprej pripravimo testo za palačinke. V
skledi z metlico ali električnim mešalnikom
zmešamo jajca, olje in sol. Med mešanjem po žlicah postopoma dodajamo
moko, da se vse sestavine zmešajo
v gladko testo. Testo mora biti tekoče, vendar ne sme
biti vodeno! Na koncu
vmešamo še mineralno vodo, da bodo palačinke rahlejše. Pripravljeno testo
pustimo počivati vsaj 20 minut.
2 Za nadev sirni namaz zmešamo s kislo smetano.
Papriko operemo, očistimo in zrežemo
na koščke. Čebulico očistimo, operemo in sesekljamo. Rezine lososa natrgamo
ali narežemo na koščke. V skledo dodamo papriko, čebulico in lososa ter vse skupaj dobro premešamo. Nadev poskusimo in
dodatno začinimo z belim poprom in soljo.
3 Na
kuhalnik pristavimo ponev za palačinke, ki jo dobro segrejemo. V segreto ponev vlijemo malo olja in ga
razmažemo po ponvi. Nato vanjo z zajemalko vlijemo toliko testa, da je dno tanko pokrito. Ko se
palačinka zapeče na eni strani, jo z lopatko previdno obrnemo in zapečemo še na
drugi strani. Pečeno palačinko odložimo na ogret krožnik, ki ga pokrijemo, da
palačinka ostane topla. Postopek ponavljamo toliko časa, da spečemo vse
palačinke.
4 Pečene palačinke namažemo s pripravljenim
nadevom in zvijemo v zvitke. Serviramo na krožnike in postrežemo s skledo
solate.
Urška Janković, 7. a
Ni komentarjev:
Objavite komentar