torek, 14. januar 2014

Ko zadiši ... kulinarični kotiček

KUHARSKI KOTIČEK

KRATKO  IN  SLADKO

DOMAČA ČOKOLADA

Sestavine:                                        Čas priprave:

·  190 g kokosovega masla                                                   19 minut

·  115 g sladkorja v prahu                                       

·  100 g kakava v prahu

·  50 g mleka v prahu


Priprava:

1.        V kozici na zmerni temperaturi stopimo kokosovo maslo. Ko se maslo stopi, kozico odstavimo. V večjo skledo presejemo sladkor v prahu, kakav in mleko v prahu. Vse sestavine s kuhalnico dobro premešamo.


2.        V skledo vlijemo stopljeno kokosovo maslo in z ročno metlico vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko čokoladno zmes.


3.         Manjši pekač obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo čokoladno zmes. Enakomerno jo razporedimo po pekaču. Pekač shranimo v hladilnik za toliko časa, da se čokolada povsem strdi.






KO SMO LAČNI…


PALAČINKE Z LOSOSOVIM NADEVOM

     Sestavine:                                         
  • 150 g sirnega namaza                                                                          
  • kisle smetane
  • manjša rdeča paprika
  • mlada čebulica (beli in zeleni del)
  •  150g rezin dimljenega lososa
  • ščepec soli
  • ščepec mletega belega popra
  • 2 žlici olja za peko palačink
      Testo: 
  • mleka
  • jajci
  • 1 žlica olja
  • soli
  • moke
  • mineralne vode

    Priprava:



Palačinke z lososovim nadevom 1  Najprej pripravimo testo za palačinke. V skledi z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo jajca, olje in sol. Med mešanjem po žlicah postopoma dodajamo moko, da se vse sestavine zmešajo v gladko testo. Testo mora biti tekoče, vendar ne sme biti vodeno! Na koncu vmešamo še mineralno vodo, da bodo palačinke rahlejše. Pripravljeno testo pustimo počivati vsaj 20 minut.

2  Za nadev sirni namaz zmešamo s kislo smetano. Papriko operemo, očistimo in zrežemo na koščke. Čebulico očistimo, operemo in sesekljamo. Rezine lososa natrgamo ali narežemo na koščke. V  skledo dodamo papriko, čebulico in lososa ter vse skupaj dobro premešamo. Nadev poskusimo in dodatno začinimo z belim poprom in soljo.


3    Na kuhalnik pristavimo ponev za palačinke, ki jo dobro segrejemo. V segreto ponev              vlijemo malo olja in ga razmažemo po ponvi. Nato vanjo z zajemalko vlijemo toliko testa, da je dno tanko pokrito. Ko se palačinka zapeče na eni strani, jo z lopatko previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Pečeno palačinko odložimo na ogret krožnik, ki ga pokrijemo, da palačinka ostane topla. Postopek ponavljamo toliko časa, da spečemo vse palačinke.


4    Pečene palačinke namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v zvitke. Serviramo na krožnike in postrežemo s skledo solate.


Urška Janković, 7. a




                                              

                            

Ni komentarjev:

Objavite komentar