torek, 14. januar 2014

Nogomet


NOGOMETNI TRENERJI
Brane Oblak

·       Rodil se je 27. maja 1947.


·       Rodil se je v Ljubljani.


·       Njegov položaj je bil vezist.


·       V članski karieri igral 301 tekmo, zadel 43 golov.


·       Sedem let igral tudi za Jugoslavijo.


·       Kasneje je treniral Naklo, Olimpijo Ljubljana, Koper, Rudar Velenje.


·       Treniral tudi slovensko reprezentanco, potem ga je nasledil Matjaž Kek.
viri: Wikipedija  Slika:www.delo.si
                                                                                                                                                         Arne J. Stare, 7. b

 
DAVID BECKHAM
David Robert Joseph Beckham:
Bil je angleški nogometaši, član nogometnega kluba Los Galaxy iz Kalifornije. Igral je v: Manchester Unitedu, Real Madridu, Paris Saint-Germainu …
V Združenih državah Amerike se je uradno poslovil od aktivnega igranja nogometa. Rad ima modo in je bil uradni obraz številnih modnih blagovnih znamk. Med njimi za H&M, EMPORIO ARMANI. V zgodovino mode pa se je zapisal predvsem s svojimi pričeskami. Postal je prava modna ikono. S snemanjem videa je razkril  svoje telo in številne tetovaže na njem. Razjasnil je, da s tetovažami izraža svoja čustva.
Pričeska:
Videli smo ga s platinasto blond lasmi, s kitkami, z dolgimi lasmi in z legendarno irokezo, ki je kmalu postala sinonim za pričesko nogometašev.

slika:http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/real-madrid/10212423/Shades-of-David-Beckham-as-Real-Madrid-prepare-to-buy-British-again-and-lure-Gareth-Bale-to-Spain.html
Lana Jeglič, 7. a

   
NOGOMET NA SLOVENSKEM
Prva tekma slovenske nogometne reprezentance je bila neuradna, in sicer so 19. junija 1991 igrali s Hrvaško v Murski Soboti. Prva uradna tekma slovenske nogometne reprezentance pa je bila 3. junija 1992. Igrali so v Tallinu proti Estoniji, s končnim izidom 1:1. Prvi gol je v 73. minuti zadel Igor Benedejčič. Prva zmaga slovenske reprezentance je bila 7. aprila leta 1993. Poraženec te tekme je bila Estonija.
   
  SELEKTORJI NOGOMETNE ZVEZE SLOVENIJE:
-          Bojan Prašnikar, bil je 3-kratni selektor reprezentance
-          Zdenko Vedernik
-          Branko Oblak
-          Matjaž Kek
-          Slaviša Stojanović
-          Srečko Katanec 2-kratni seleKtor in tudi trenutni selektor
·        POMEMBNI SLOVENSKI NOGOMETAŠI:
-          Branko Oblak-igralec jugoslavanske reprezentance
-          Danilo Popivoda- igralec jugoslavanske reprezentance
-          Srečko Katanec- igralec jugoslavanske reprezentance
-          Zlatko Zahović
-          Milenko Ačimović
-          Kevin Kampl
Slovenska reprezentanca se je uvrstila na Evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem leta 2000 in na Svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem leta 2002. Žal pa se niso uvrstili na svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014.

Amina Kenda, 7. b


CRISTIANO RONALDO

Cristiano Ronaldo, letos uradno najboljši nogometaš na svetu, se je rodil v Funchalu na majhnem portugalskem otoku Madeira. Star je 29 let. Čeprav to mogoče niso najboljša leta za nogometaša, je Ronaldo v ligi prvakov v skupinskem delu podrl rekord, saj je zadel največ golov. Njegov prvi klub je bil Sporting. Tam je igral le eno leto, saj je že leta 2003 njegov talent prepoznal Sir Alex Ferguson. Pri Manchester Unitedu je igral 6 let in že tam se je uveljavil kot izjemni nogometaš, ki je bil še posebej dober v preigravanju. Leta 2009 se je za okoli 94 milijonov evrov preselil v Real Madrid, kjer igra še danes. V svoji celotni karieri je zadel že zelo veliko golov. Leta 2008 in letos je dobil zlato žogo. Preden je odšel v Real Madrid pa je pri Manchester Unitedu osvojil tudi ligo prvakov.
http://www.ronaldo7.net/bio/cristiano-ronaldo-at-the-camp-nou-celebrating-in-2012-2013.jpg
https://www.google.si/search?q=ronaldo&client=firefox-a&hs=DmX&rls=org.mozilla:sl:official&channel=fflb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oU-hU7XdEtSI7AaulYCoBQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=893#facrc=_&imgdii=_&imgrc=DWMiUauhYsrnWM%253A%3BORcTBtKhnZBkIM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ronaldo7.net%252Fbio%252Fcristiano-ronaldo-at-the-camp-nou-celebrating-in-2012-2013.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ronaldo7.net%252Fbio%252Fbio.html%3B480%3B308





RASIZEM V NOGOMETU


Žal se v današnjem svetu pojavlja veliko rasizma. Nekateri mu nasprotujejo drugi pa ga velikokrat izvajajo na nedolžnih osebah. Rasizem se pojavlja tudi v nogometu.
Dani Alves je med izvajanjem kota na tekmi Barcelone pri Villarrealu brez razmisleka pojedel tropski sadež (banano), ki je priletel na tla. Po zmagi se je hudomušno zahvalil navijaču in dejal, da mu je prav dodatna energija pomagala do podaj pri vseh treh golih. Njegova poteza je imela veliko bolj razsežne posledice, kot se je sprva zdelo. Zaslepljenemu navijaču se je neokusna gesta odbila v glavo kot bumerang. Ne le, da se nikdar več ne bo smel pojaviti na štadionu Villarreala, grozi mu triletna zaporna kazen. Tudi razni sodniki so že velikokrat žalili temnopolte nogometaše. »Utihni, opica!« je temnopoltemu nogometašu Chelsea Johnu Obiju Mikelu na tekmi z Manchester Unitedom 28. Oktobra 2012 menda zabrusil angleški sodnik Mark Clattenburg. Chelsea se je pritožil, to pa je sprožilo val kritik in groženj za Clattenburga in njegovo družino. »Naravnost strašljivo je, ko veš, da si nedolžen, pa ti nekdo vseeno hoče uničiti kariero,« je dejal Clattenburg.




Večinoma se ljudje tega ne zavedajo. Meni se zdi, da bi morali prenehati 
s tem ker smo vsi ljudje enaki.










Nika Šemrov, OŠ Prežihov Voranc, 7. a

                                                            
                        




KAJ JE NOGOMET?

Nogomet je moštvena igra z žogo. Nogomet med športnimi igrami igra pomembno vlogo. Je ena najstarejših in najbolj razširjenih športnih iger na svetu. Med igro igralci doživljajo popolno zadovoljstvo. Igra omogoča medsebojno spoštovanje, razvijanje borbenosti, vztrajnosti, mirnosti, zbranosti ter oblikuje človekov značaj.


ZGODOVINA:



Razne igre podobne nogometu se omenjajo že v 3 tisočletju pr. n. št.  Kitajcu Huang Tiu pripisujejo iznajdbo igre podobne nogometu, Zu Qui.  Zu – udariti z nogo, Qui- žoga. Od leta 221 pr.n.št. in do l. 618 pr.n.št. izredno priljubljena,  kasneje pozabljena. V srednjem veku in na začetku novega so bile znane igre v Angliji in Franciji, s ciljem: tekanje in borba za žogo. Nogomet se je najverjetneje razvil iz iger igranih v Angliji. Nogometna igra se je razvila l. 1863. Leta 1904 so v Parizu ustanovili FIFO  ( svetovno nogometno organizacijo).  Leta 1954 pa UEFO (evropska nogometna organizacija).



SLIKA:http://citymagazine.si/clanek/ime-mi-je-brazuca-in-sem-uradna-nogometna-zoga-svetovnega-prvenstva-2014/

Ema Kuštrin Čermelj, 7. a



LIONEL A. MESSI

Lionel Andres Messi se je rodil v majhni italijanski bolnišnici v Rosariu, v mestu blizu Buenos Airesa 23.6.1987. Rodil se je z manjšo napako. Čeprav je bil ob rojstvu velik 47cm, je v mladosti bil manjši kot vrstniki. Potrebno je bilo zdravljenje, a kljub temu ni opustil želje pri igri nogometa, ki jo je odkril že pri treh letih. A zdravljene je stalo preko 500 dolarjev mesečno, da so si ga komaj privoščili. Direktor FC Barcelone je opazil Messijev talent ter mu plačal zdravljenje ter ga povabil v klub. Že pri trinajstih letih je Messi z družino odšel v Španijo. Njegova prva uradna tekma v ligi La Ligi je bila16.10.2004, igral pa je kot najmlajši igralec te lige, ko je bil star 17 let. Vrhunec pa je doživel leta 2012, ko je dobil pokal za najboljšega strelca v letu. Prislužil si ga je z 120 goli.


                                                                                                Mark Gregori 7.a



KORUPCIJA V NOGOMETU


Kaj pomeni korupcija? Gre za vsako kršitev dolžnega ravnanja z namenom pridobiti korist zase ali za drugega.

Korupcija je na različne načine prisotna tudi v športu in tudi nogometu. Pojavlja se v oblikah nameščanja tekem to pomeni prirejanje rezultatov tekem, podkupovanja igralcev in sodnikov, prirejanje rezultatov tekem zaradi stav. Za nogometne tekme so namreč vplačane velike količine denarja na stavnicah.

Letos je Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) pretresla nova afera. Za leto 2022 je izbrana država Katar kot gostiteljica svetovnega prvenstva v nogometu. Obtožbe so, da naj bi nekdanji podpredsednik zveze od katarskega podjetja prejel skoraj dva milijona dolarjev (1,4 milijona evrov) podkupnine za lobiranje, da je Katar dobil organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022. Primer naj bi že preiskoval tudi FBI.

Potem ko so se pojavile obtožbe o korupciji pri pridobivanju organizacije nogometnega svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju, so se Japonci že ponudili za nadomestnega gostitelja, če Fifa Katarju odvzame prvenstvo.

Možnosti, da Katar izgubi prvenstvo, so kljub različnim obtožbam po mnenju poznavalcev minimalne. Etična komisija Fife preiskuje kritik polno kandidaturo Katarja, prav tako je ta država črno piko dobila zaradi odnosa do tujih gradbenih delavcev. Po podatkih AFP je v zadnjih dveh letih umrlo 450 migrantov zgolj iz Indije. Prav tako v povišanih tonih nekateri še vedno govorijo tudi o tem, ali naj bo prvenstvo pozimi ali poleti v puščavski vročini.

Marca 2014 je Kongres Evropske nogometne zveze (Uefa) v kazahstanski Astani sprejel resolucijo o integriteti in proti nameščanju tekem. Resolucija, ki jo predstavil predsednik Nogometne zveze Slovenija Aleksander Čeferin, je usmerjena v spopad s prirejanjem izidov in korupcijo v nogometu.

Neja Zalaznik, 7. b

Ni komentarjev:

Objavite komentar