torek, 14. januar 2014

Potovanja z Oskijem


London

 
London je velemesto na jugovzhodu Združenega Kraljestva. Je glavno mesto in ima 8,1 milijona prebivalcev. Je tudi eno izmed najpogosteje turistično obiskanih mest. London je med najpomembnejšimi poslovnimi, kulturnimi, političnimi in izobraževalnimi središči na svetu. Ustanovljen je bil kot središče rimske province Britanije. Leži ob reki Temzi in je po več kriterijih največje mesto v Evropi.

Po številu mednarodnih prihodov je najbolj obiskano mesto na svetu in ima najprometnejši sistem letališč po številu prepeljanih potnikov. Londonovih 43 univerz  predstavlja najgostejšo koncentracijo visokošolskih ustanov v Evropi. Leta 2012 je postao prvo mesto, ki je tretjič gostilo moderne poletne olimpijske igre.

Največje londonske znamenitosti so Buckinghamska palača, Covent Garden, London Eye, Katedrala SV. Pavla, Tower Bridge, Big Ben, Piccadilly circus, Westminster Abbey, Tower of London… Leta 2013 pa so zgradili stolpnico The Shard, ki je najvišja stavba v zahodni Evropi. V njej so pisarne, na vrhu pa je tudi razgledna točka. Zelo zanimiv pa je tudi Portobello Road Market, kjer lahko vidimo več kilometrov dolgo kolono stojnic ob cesti. Tam se dobi skoraj vse. Ena izmed največjih londonskih znamenitosti so tudi rdeče telefonske govorilnic. Na žalost jih sedaj podirajo in umikajo, saj imajo skoraj vsi svoje prenosne telefone. Nekateri ljudej pa te govorilnice kupijo in kih predelajo v vsakdanje predmete, kot npr. kad, ali kaj drugega. Angleški knjižničar pa je kupil dve govorilnici, ju povezal in naredi edinstveno knjižnico.

https://www.google.si/search?q=london&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qF6hU4X7AanC7Abf6oHwBw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=929#facrc=_&imgdii=_&imgrc=9hFJu1x4zO8uPM%253A%3B5X6_T0sYrTW9HM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.digitaluk.co.uk%252F__data%252Fassets%252Fimage%252F0007%252F17683%252Flondon.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.digitaluk.co.uk%252Fmytvregion%252Flondon%3B595%3B265
 
V Londonu je tudi veliko športnih stadionov. Zagotovo je najbolj znan Wembley, kjer prirejajo koncerte in tekme angleške nogometne reprezentance. Lahko rečemo, da je London središče sveta z vidika umetnosti, saj je v njem ogromno galerij, gledališč in kinov. Angleži so veliki ljubitelji muziklov, zato si jih lahko ogledamo na vsakem koraku. V Londonu živijo ljudje iz skoraj prav vseh držav na svetu, zato lahko najdemo restavracije s skoraj celega sveta. Zelo zanimivo je, da se ljudje med prometnimi konicami vozijo z enega konca na drugi konec Londona tudi tri ure. Zelo pomembna je londonska podzemna železnica (Tube).

London je zelo lepo mesto in bo všeč prav vsakemu, ki rad potuje.
Oskar Ban Brejc, 7.a


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar